Un studiu britanic sugerează că consumul frecvent de fructe contribuie la protejarea plămânilor împotriva poluăriiea noastră”

Consumul constant de fructe poate avea un rol important în protejarea plămânilor de efectele negative ale poluării aerului, conform unui studiu detaliat efectuat în Regatul Unit și prezentat recent la un congres european dedicat sănătății respiratorii, organizat în orașul Amsterdam.
Specialiștii sugerează că antioxidanții și substanțele antiinflamatorii naturale din fructe pot diminua stresul oxidativ și inflamațiile generate de particulele fine din atmosferă, în special la femei.
Studiul a analizat informații de la un bazin de date național, cu date despre aproape 200.000 de persoane, asociind obiceiurile lor alimentare—precum consumul de fructe, legume și cereale integrale—cu capacitatea pulmonară, măsurată prin volumul de aer expirat într-o secundă, și cu nivelul de expunere la particule periculoase foarte mici, generate de trafic și industrie.
Cercetarea a fost realizată de cercetători de la Centrul pentru Sănătate și Sustenabilitate al Universității din Leicester.
Potrivit datelor, peste 90% din populație este expusă la niveluri de poluare ce depășesc recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, iar această situație este corelată cu o reducere a funcției pulmonare.
De asemenea, o dietă bogată în fructe și legume este bine cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătatea pulmonară.
Rezultatele arată că, pentru fiecare creștere de cinci micrograme pe metru cub a nivelului de particule fine din aer, femeile consumatoare de puține fructe au avut o scădere medie a volumului de aer expirat în secundă de 78,1 ml, în vreme ce cele care consumă patru sau mai multe porții de fructe zilnic au înregistrat o reducere mai mică, de 57,5 ml.
Specialiștii au evidențiat faptul că o dietă sănătoasă este asociată cu o funcție pulmonară mai bună atât la bărbați, cât și la femei, indiferent de nivelul de poluare, însă beneficiile fructelor par a fi mai evidente la femei.
Această diferență poate fi explicată prin prezența naturală în fructe a substanțelor antioxidante și antiinflamatorii, care pot contracara efectele nocive ale particulelor poluante din aer.
Warning: Undefined variable $req_name in /var/www/jurnalurban.ro/public_html/wp-content/themes/newsly/comments.php on line 112
Warning: Undefined variable $req_mail in /var/www/jurnalurban.ro/public_html/wp-content/themes/newsly/comments.php on line 112