Impactul schimbărilor climatice asupra producției mondiale de vin în 2025: Franța înregistrează cea mai mică recoltă din 1957, în timp ce România are o creștere a producției în acest anea noastră”


Producția mondială de vin a crescut ușor în 2025, însă rămâne sub media pentru al treilea an consecutiv, din cauza condițiilor climatice extreme și a schimbărilor bruște ale vremii, conform estimărilor preliminare ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

În România, estimările indică o producție provizorie de aproximativ 4,1 milioane de hectolitri de vin în 2025, în creștere cu 0,9 milioane de hectolitri (29%) față de anul precedent. Producția pentru anul curent se află cu 3% peste media ultimilor cinci ani și poziționează România pe locul șase în Uniunea Europeană, după Italia, Franța, Spania, Germania și Portugalia.

În Uniunea Europeană, estimările preliminare indică o producție de aproximativ 140 milioane de hectolitri de vin, o ușoară creștere de 2,1 milioane de hectolitri (2%) comparativ cu 2024. Cu toate acestea, producția rămâne cu 8% sub media ultimilor cinci ani, iar dacă aceste date se confirmă, 2025 va fi cel de-al doilea cel mai slab an pentru vin în UE de la începutul secolului. Comunitatea europeană continuă să fie responsabilă pentru aproximativ 60% din producția mondială de vin.

Vânzările globale de vin pentru 2025 sunt estimate la circa 232 milioane de hectolitri, în creștere cu 3% față de anul trecut, dar în continuare cu 7% mai mici decât media ultimilor cinci ani.

Directorul general al Organizației Internaționale a Viei și Vinului subliniază că schimbările climatice din ultimele trei ani au fost motivul principal pentru scăderea producției, cu regiuni afectate de secetă, valuri de căldură, ploi torențiale sau ger neașteptat. „Este remarcabil că această tendință durează de trei ani consecutivi.”

În Europa, Franța a înregistrat cel mai redus nivel de producție de vin din 1957, în timp ce Spania a avut cel mai slab an din ultimele trei decenii în ceea ce privește livrările. Italia, însă, a redevenit cel mai mare producător mondial, cu o creștere de 8% datorită condițiilor meteo favorabile.

SUA, al patrulea producer mondial de vin, estimează o producție de 21,7 milioane de hectolitri, o creștere de 3% față de 2024, dar tot cu 9% mai mică decât media ultimilor cinci ani.

În emisfera sudică, producția de vin a avut o redresare de 7%, după trei ani consecutivi de declin, menținându-se cu 5% sub media ultimilor cinci ani. Această recuperare s-a datorat creșterii din Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă și Brazilia, în timp ce stocurile au rămas slabe.

O creștere moderată a producției globale de vin ar putea sprijini stabilizarea stocurilor, într-un context de cerere redusă pe piețele dezvoltate, scădere a consumului în China și incertitudini în comerțul internațional, potrivit declarațiilor lui Barker.



Sursa articol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *