Cum a devenit un inginer-fizician producător de brânzeturi tradiționale, precum krutmach și alte delicatese, într-un sat din Bulgariaea noastră”

admin_stiri Reporter
📖 3 minute de citire


În satul Krepost, situat în regiunea Haskovo din Bulgaria, o tradiție de familie renaște prin prepararea brânzeturilor artizanale vechi. Printre acestea se numără brânza în ulcior, cea în dovlecelul tigvă, în lut și în oale de lut, precum și krutmach, un produs lactat cu gust acrișor-sărat, amintit cu drag de localnici, mai ales de copiii crescuți acolo, care păstrează aceste tradiții din bunici.

Dobrina Delceva și soțul său, Kiril Kirev, s-au dedicat de mulți ani redescoperirii și reinterpretării rețetelor vechi, obținând brânzeturi remarcabile, ce vor fi prezentate pentru prima dată la o eveniment special în luna august, în pădurea din satul Vinița, regiunea Plovdiv, unde vor fi acompaniate de vinuri alese de la șase crame din zona Sakarului de Sud.

Dobrina este inginer fizician de profesie, însă viața a îndrumat-o către alte direcții. După ani petrecuți în domeniul măsurării factorilor de mediu la locurile de muncă din Haskovo și Plovdiv, salariile modeste și lipsa de perspective s-au dovedit a fi motive suficiente pentru a renunța. Hobby-ul său, sculptura în lemn, a devenit sursa principală de venit: confecționează măști, gravuri, lămpi și alte obiecte de artă din lemn de tei. Soțul ei, Kiril, chimist de profesie, a ales să lucreze ca lăcătuș și aduce în familie un izvor nesecat de idei creative.

Împreună cu copiii lor, Diana, de 12 ani, și Kaloian, de 9 ani, au decis, înainte de pandemie, să se întoarcă în sat și să devină independenți în privința alimentației. „Din moment ce suntem la sat, totul trebuie făcut în casă – de la brânză și unt, până la fructe și legume”, spune Dobrina.

Familia a început să experimenteze cu diverse rețete tradiționale: krutmach, brânză în oale de lut și în dovlecei tigvă. Dobrina își amintește cu nostalgie de copilărie, când umpleau ulcioarele cu brânză, le agățau pe frânghii și le aruncau în fântânile cu apă înghețată, inspirată fiind de aceste amintiri să reia rețeta.

Este dificil de trasat limite precise între produsele lactate fermentate de oaie din diferite regiuni ale Bulgariei, deoarece rețetele variază, având propriile denumiri și tehnologii, dar toate sunt apropiate ca mod de preparare. În zona Haskovo, produsul se numește krutmach – o brânză de casă cremoasă, realizată din lapte vechi, colectat la sfârșitul verii, când oile își încheie sezonul de lactație, și fermentată în mod tradițional, chiar îngropată în pământ.



Sursa articol


Warning: Undefined variable $req_name in /var/www/jurnalurban.ro/public_html/wp-content/themes/newsly/comments.php on line 112

Warning: Undefined variable $req_mail in /var/www/jurnalurban.ro/public_html/wp-content/themes/newsly/comments.php on line 112

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.