Porcul, vedeta mesei de Crăciun, este deja căutat la poarta fermelor și a gospodăriilor, dar și pe internet. Prețul mediu pentru kilogramul de porc în viu se apropie de 7 lei, potrivit Ministerului Agriculturii. În unele ferme, porcii sunt rezervați cu 10 lei pe kilogram, în viu.
În județul Alba, anul acesta sunt căutați purceii care să nu mai depășească 100 de kilograme. Însă, în mai multe județe, nu vor fi stocuri mari din cauza pestei porcine africane. În 60 de focare din țară au fost luate deja măsuri drastice, inclusiv uciderea porcilor.
“Cea mai cerută este spata cu slănină sau pulpa cu slănină. E mai savuroasă, are și un pic de grăsime, nu e numai carne seacă”, spune Adrian Elecfi, proprietarul unei carmangerii.
În același timp, în toată țara sunt active 60 de focare de pestă porcină africană. 58 de gospodării și două ferme din Satu Mare și Teleorman sunt afectate. În Mureș au fost omorâți 24 de porci din gospodării, care erau crescuți pentru a fi vânduți înainte de Crăciun.
Dr. Goga Lucian, director adjunct DSVSA Mureș, a declarat că “am aplicat măsurile legale, ucidere în focar”. De asemenea, în Năvodari s-au luat măsuri pentru a preveni răspândirea bolii.
Dr. Cristian Mortasivu, director ANSVSA, a sfătuit cetățenii să evite comerțul clandestin și să asigure un minim de condiții de biosecuritate pentru a avea sărbători liniștite.
Din august și până acum, au fost sacrificați aproape 14.000 de porci din cauza pestei. Prețul pentru un kilogram de carne de porc pornește de la 22 lei în carmangerii.
Pentru a preveni răspândirea bolii, este important să se respecte măsurile de biosecuritate și să se evite contactul cu porcii bolnavi. De asemenea, este recomandat să se cumpere carne de porc de la furnizori autorizați și să se verifice starea de sănătate a animalelor înainte de a le cumpăra. Mai multe informații despre pesta porcină africană și măsuri de prevenire pot fi găsite pe site-ul agentia20.ro.
